10.2.2012 Tradenomiliiton ansiotasotiedote

Vuotuisen jäsentutkimuksen satoa ansioiden osalta:

 

Tradenomien ansiotason kehitys maltillista vuonna 2011

Tradenomiliitto TRAL ry:n vuotuisen jäsentutkimuksen tulokset osoittavat, että tradenomikunnan ansiotason kehitys ei vieläkään ole palautunut taloudellista taantumaa edeltäneille vuosittaisille kasvuluvuille. Toisaalta yhä useampi tradenomi sijoittuu koulutustaan vastaavin tehtäviin heti valmistuttuaan.

Ansiotaso tradenomeilla kasvoi vuonna 2011 vain 2,1 prosenttia, keskipalkka on nyt 3185 euroa kuukaudessa. Yksilötasolla palkkatasossa on kuitenkin suuriakin eroja, erityisesti valmistumisvuosi sekä ammattivuosien määrä vaikuttavat palkkatasoon. Palkkatason vaihtelu ylimmän ja alimman neljänneksen välillä oli 1140 euroa kuukaudessa. Alin neljännes ansaitsi 2460 euroa kuukaudessa ylimmän neljänneksen keskiarvopalkan ollessa 3600 euroa.

– Keskimääräinen ansiotason nousu heijastaa pitkälti viime vuonna tehtyjen työmarkkinaratkaisujen palkankorotustasoa, yleiskorotusten lisäksi ei juurikaan maksettu meriittikorotuksia, arvioi toiminnanjohtaja Mika Varjonen TRAL:sta. – Hieman yleistäen voi sanoa, että ilman työehtosopimuksissa sovittuja yleiskorotuksia tradenomien palkat eivät olisi nousseet viime vuonna juuri lainkaan, mikä korostaa kollektiiviedunvalvonnan tärkeyttä ostovoiman säilyttämisessä taantuman aikana, muistuttaa Varjonen.

Siirtymä toimihenkilötehtävistä asiantuntija- ja keskijohdon tehtäviin jatkui edelleen; tradenomeista 2/3 osaa työskentelee toimihenkilötasoa vaativimmissa tehtävissä. Tilanteeseen vaikuttaa merkittävästi tradenomikunnan ammattivuosien kasvu sekä asiantuntijatehtävien yleistyminen työelämässä. Silti osa tradenomeista työskentelee edelleen kokonaan koulutusta vastaamattomissa tehtävissä. TRAL:n tutkimusten mukaan asiantuntijatehtävät jäävät valitettavan usein pelkäksi haaveeksi, mikäli valmistumisen jälkeen noin kahden vuoden sisään ei urapolkua kohti asiantuntijatehtäviä löydy.

– Olemme iloisia asematason kehityssuunnasta, mutta on muistettava, että nykyisillä koulutusvolyymeilla jatkossakin iso osa tradenomeista sijoittuu koulutustaan vastaamattomiin tehtäviin, huomauttaa puheenjohtaja Niko Aaltonen TRAL:sta. – Valitettavasti tämä on erityisesti naistradenomien urakehitykseen vaikuttava asia. Työelämän tasa-arvokysymysten lisäksi tähän voidaan vaikuttaa myös koulutuspoliittisella päätöksenteolla, esimerkiksi tarkastelemalla koulutuksen aloituspaikkamääriä, sanoo Aaltonen.

Naisten ja miesten välinen palkkaero tasoittui hieman verrattuna aiempaan vuoteen. Naisten keskiarvopalkka oli 2984 euroa miestradenomien palkan ollessa 3589 euroa, eroa miesten eduksi oli 605 euroa. Edelleen osa erosta selittyy erilaisella asematasosijoittumisella, tradenomikunnan matalalla keski-iällä sekä naisvaltaisuudella – merkittävä osa tradenominaisista on parhaillaan perhevapailla. Kuitenkin valtaosa palkkaerosta jää niin sanotusti selittämättömäksi tekijäksi.

– Perusteettomat palkkaerot tulee selvittää työpaikoilla pikaisesti. Avoin ja oikeudenmukainen palkkapolitiikka yrityksissä antaa mahdollisuuden korjata tätä epäkohtaa, huomauttaa Varjonen. – Myös sopimustoiminnalla on mahdollisuus puuttua palkkatasa-arvoon ja tätä tulee tulevaisuudessa korostaa enemmän, jatkaa Varjonen.

Lisätietoja:
Niko Aaltonen, puheenjohtaja, p. 040 512 2836
Mika Varjonen, toiminnanjohtaja, p. 040 001 6900

TRAL:n vuotuinen jäsentutkimus tarkasteli vuoden 2011 lokakuun tilannetta. Tradenomikunnasta 70 prosenttia on naisia ja keski-ikä on 33 vuotta. Ammattivuosia valmistumisen jälkeen on keskimäärin 6 vuotta. Valtaosa tradenomeista (85%) työskentelee yksityisellä sektorilla. TRAL on ainoana ammattijärjestönä tutkinut tradenomien sijoittumista työelämään ja palkkakehitystä jo yli viisitoista vuotta.

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa