Tradenomiliiton kannari

Tällä kertaa otettiin kantaa kuntasektorin kelpoisuusvaatimuksiin.

 

TRAL: Kuntasektorin kelpoisuusvaatimukset ajasta jäljessä
 
Jotta julkinen sektori hyötyisi jatkossa paremmin ammattikorkeakoulutettujen osaamisesta, tulee ajastaan jälkeen jääneet kelpoisuusvaatimukset kunnallisiin tehtäviin uudistaa. Nykyisellään varsin moni tradenomi jää asiantuntija- ja esimiestehtävien ulkopuolelle, kun edellytyksenä näihin tehtäviin usein on ylempi korkeakoulututkinto.
 
– Lähivuosina kuntasektorilta eläköityy satojatuhansia työntekijöitä ja on ilmiselvää, että jatkossa tarvitaan entistä monipuolisempaa asiantuntijaosaamista kuntiin, sanoo puheenjohtaja Niko Aaltonen Tradenomiliitto TRAL ry:stä. ­ Nykyisten kelpoisuusvaatimusten takia monet ammattikorkeakoulutetut eivät pidä kuntasektoria houkuttelevana vaihtoehtona, Aaltonen jatkaa.
 
Kelpoisuusvaatimukset kuntasektorilla perustuvat vanhaan koulutusjärjestelmään, joka ei tunnista ammattikorkeakoulujen asemaa eikä niiden tuottamaa osaamista. Asiantuntija- ja esimiestehtävien kelpoisuuksien lisäksi on aiheellista kysyä, tarvitaanko ylipäänsä korkeakoulututkintoa lähtötasoksi hallinnollisiin perustehtäviin. Nykytila vaikuttaa myös koulutetun työvoiman pysyvyyteen kuntasektorilla. Heikot urakehitysmahdollisuudet ilman pitkää lisäkouluttautumista ajaa monet tradenomit yksityisen sektorin palvelukseen.
 
– Yksityisellä sektorilla tradenomit toimivat menestyksekkäästi
asiantuntija- ja esimiestehtävissä, huomauttaa Aaltonen. ­ On suoranaista tuhlausta, etteivät kunnat voi hyödyntää monipuolista osaamista jäykkien kelpoisuusvaatimusten takia, Aaltonen sanoo.
TRAL kannustaa kaikkia kuntapäättäjiä kiinnittämään huomiota tuleviin
asiantuntija- ja esimiesrekrytointeihin omassa kunnassaan. Koulutustaan vastaaviin tehtäviin työllistyvät ammattikorkeakoulutetut ovat niin kunnan kuin alueen ammattikorkeakoulunkin etu.
 
Tradenomiliitto TRAL ry:n kunnallisvaalitavoitteet ottavat kantaa kuntasektorin toimintaan koulutuksen, työllisyyden ja elinkeinopolitiikan näkökulmista. Tavoitteet ovat luettavissa osoitteessa www.tral.fi/kunnallisvaalit.
 
Lisätietoja:
Niko Aaltonen, puheenjohtaja
p. 040 ­ 512 2836
 
Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa