Aamuset: Nimipäiväsankari Niko Aaltonen juhlii aina lippu salossa

Kaupunginvaltuutettu Niko Aaltosella ei ole nimipäivänä puutetta tekemisestä. Kokoomusvaikuttaja Aaltonen juhlii nimipäiväänsä itsenäisyyspäivänä, joka on muutenkin Aaltosen vuodenkierrossa tärkeä päivä.

– Itsenäisyyspäivä on itselleni yksi vuoden tärkeimmistä päivistä, jonka viettämiseen liittyy monenlaisia perinteitä. On hauskaa, että nimipäivä osuu samaan päivään. Nimipäivä ei koskaan mene ohi huomaamatta, Aaltonen sanoo.

– Itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu itsenäisyyspäivän paraatin seuraaminen, hautausmaalla käynti ja linnan juhlien seuraaminen. Ei siinä kauheasti muuta ehdikään.

Aaltosen nimipäivä osuu muutenkin juhlavaan aikaan. Hänen syntymäpäivänsä 24. marraskuuta aloittaa kuukauden juhlaputken, joka päättyy jouluun.

Miehen perheessä nimipäiviin ja syntymäpäiviin liittyy traditio, jossa päivänsankari valitsee päivän ruoan. Mitään ehdotonta juhlaherkkua Aaltosella ei kuitenkaan ole.

– Nimipäivänäni on syöty niin pippuripihviä kuin sushiakin, Aaltonen nauraa.

Vaikka Niko-nimi on nykyään yleinen, Aaltosen syntymän aikoihin 1974 nimi oli vasta nousemassa suosituksi. Suosituimmillaan nimi oli 1980-90-luvuilla lopulla. Vuosien 1980 ja 1999 välissä Suomeen syntyi vajaat 12 000 Nikoa.

Aaltonen pitää siitä, että hänen ikäryhmässään Niko on hieman harvinaisempi nimi.

– Omassa lapsuudessani Niko oli aika harvinainen. Esimerkiksi kouluaikoina muita Niko-nimisiä ei kauheasti ollut. Kun sukunimi Aaltonen on vielä täällä länsirannikolla yleinen, niin on hauskaa, että etunimi on hieman harvinaisempi, Aaltonen sanoo.

Aaltonen on myös mielissään siitä, että oma nimi ei ole ulkomaalaisen suussa uppo-outo. Viime vuosina hän on huomannut nimeensä liittyvän muutoksen, joka kuvastaa osaltaan myös maailman kansainvälistymistä.

– Noin 35-vuotiaaksi asti nimeni kirjoitusasu Suomessa oli selkeä. Sen jälkeen olen alkanut törmätä kysymykseen, että kirjoitetaanko nimeni koolla vai ceellä.

Nikon nimipäivä on 6. joulukuuta.

Ilkka Lappi
Aamuset

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa