Lisää vauhtia rakennusinvestointeihin

Koronaepidemia on osoittanut, kuinka nopeasti kaupungin toimintatapoihin saadaan muutoksia, jos on pakko. Tuskin kukaan olisi etukäteen uskonut, miten tehokkaasti siirryttiin etäopetukseen ja monet palvelut ja viestintä sekä kokoukset siirtyivät digiaikaan. Ilman suoranaista pakkoakin pitäisi uskaltaa tehdä uudistuksia myös rakennushankkeiden edistämiseksi. Aikaa kuluu usein aivan liian kauan kaavoitusanomuksesta rakentamiseen.

Kaavoitusta voidaan tehostaa käyttämällä enemmän ulkoisia konsulttipalveluita ja hyödyntämällä kumppanuuksia. Tähän on varaa, koska nykyään kaavoituksen kustannukset peritään asiakkaalta. Ensisijaisesti on panostettava hankkeisiin, jotka valmiit lähtemään heti liikkeelle. Kaavoituksen tulee keskittyä rakentamisen mahdollistamiseen eikä tietenkään pyrkiä tekemään rakennussuunnittelua, joka on hankkeen toteuttajan arkkitehtien työtä.

Rakennusvalvonnan tehtävänä on huolehtia siitä, että rakentaminen tapahtuu lain ja säädösten mukaisesti. Lupakäsittelyn ja neuvonnan lähtökohtana tulee olla hankkeiden edistäminen ja asiakkaan etu. Turhia lausuntoja ei pidä pyytää eikä ainakaan antaa niiden viivyttää käsittelyä. Tarvittaessa pitää hyväksyä pieniä poikkeuksia, jotka eivät olennaisesti riko kaavan periaatteita.

Turun rakennusvalvontaan on nyt saatu lisää ammattitaitoista väkeä ja uusi johtaja on aloittanut työnä. Tämän tulee näkyä tuloksissa. Erityisen tärkeää on sopia asiakkaan kanssa aikataulusta ja pitää siitä kiinni.

Rakentajan kannalta on tärkeätä, että kaupungin vastuulla oleva infrastruktuuri valmistuu riittävän ajoissa. Asiakas on käytännössä maksanut kulut etukäteen, joten työt eivät saa myöhästyä määrärahojen puutteen takia.

Rakentajat tarvitsevat työtä, ihmiset asuntoja ja yritykset toimitiloja. On pidettävä huolta siitä, etteivät rakennushankkeet viivästy turhan byrokratian takia. Meidän pitää pysyä pääkaupunkiseudun ja Tampereen vauhdissa.

Niko Aaltonen (kok.), kaupunkisuunnittelujaoston varapuheenjohtaja

Olli A. Manni (kok.), kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa