Niko Aaltonen täyttää 50 vuotta TS: Elämässä kannattaa sanoa useammin kyllä kuin ei

Turun pitkäaikainen kuntavaikuttaja Niko Aaltonen tunnustautuu yleispoliitikoksi, joka pitää faktoihin perustuvaa päätöksentekoa räväköitä kantoja tärkeämpänä.

Marraskuisena sunnuntaina 50 vuotta sitten Turussa syntyi Niko Aaltonen (kok.), joka sittemmin vitsailee poistuneensa rakkaasta kotikaupungistaan vain toviksi. Aaltonen on sydämeltään niin turkulainen, että hän ei ole koskaan edes kaivannut pois kaupungista lukuun ottamatta lyhyitä lomapätkiä tai maanpuolustukseen liittyviä koulutusaikoja.

Sunnuntaina hän täyttää 50 vuotta, ja kertoo, että virtaa tehdä jatkossakin töitä Turun hyväksi riittää edelleen. Aaltonen on ehdolla sekä alue- että kuntavaaleissa ensi keväänä. Politiikasta hän innostui aikoinaan Luostarivuoren yläasteella ja lukiossa koulutietä käydessään. Kokoomus tuntui Aaltoselle itsestään selvältä valinnalta, koska ainakin siihen aikaan puolue oli Aaltosen mielestä länsimielisin.

Syvästi isänmaallinen Aaltonen on aina kannattanut muun muassa Suomen Nato-jäsenyyttä, jopa sellaisina aikoina, kun hänen oman puolueensa tai ainakin sen johtajien kanta oli jokseenkin epävarma.

– Puoluevalinta oli myös vapauteen liittyvä. Kaikki isänmaallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvä on aina ollut hyvin tärkeää minulle, Aaltonen kuvailee.Reservin kapteenina hän käykin tiheään kertaamassa.

– Olen aina arvostanut sitä, että Suomessa varaudutaan. En ole ikinä ajatellut, että maailma olisi ollut niin rauhallinen, mitä moni muu on kuvitellut. Onhan tuo meidän itäinen naapuri toisen maailmansodan jälkeen hyökännyt johonkin maahan jokaisella vuosikymmenellä, Aaltonen muistuttaa.

Isänmaallisuuden lisäksi Aaltosen kantavana voimana myös tahto hoitaa yhteisiä asioita. Siihen kuntapolitiikka on luonut sopivasti väylää.

– Olen pitänyt tärkeänä osallistua siihen, mitä meidän kaikkien arkeen tehdään. Voit nimittäin joko kertoa, miten asioita pitäisi hoitaa, tai sitten voit alkaa itse hoitaa niitä, Aaltonen sanoo.

Aaltosta kiinnostavat jatkossakin keskeiset poliittiset tehtävät. Turun nykyistä johtamisjärjestelmää hän myös kehuu avoimeksi ja asioita eteenpäin saavaksi. Erityisesti pormestari Minna Arve (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Mika Maaskola (sd.) saavat Aaltoselta kiitosta.

Hän ei myöskään tunnista väitettä, että päätöksenteko Turussa olisi keskittynyt pienelle piirille.

– Asiat ja asiakirjat ovat julkisesti saatavilla, mutta tietysti niihin perehtyminen on aikaavievää ja vaatii paljon töitä.

Aaltonen tunnustautuu faktapohjaiseksi päätöksentekijäksi. Häntä kismittää nykyinen poliittinen kulttuuri, jossa omat kannat lyödään lukkoon ja julistetaan suureen ääneen jo ennen kuin asioihin on perehdytty.

– Sitten saatetaan yksityisesti sanoa tai muuten kiemurrella, että ”tämähän olisikin hyvä asia, mutta kun julkisesti tätä jo vastustin”. Ei tuossa ole mitään järkeä. Sellaiset ihmiset, jotka huutavat koviten, eivät myöskään käytä valtaa, koska on vaikeaa olla neuvottelemassa asioista, jos ensin haukkuu kaikki muut, Aaltonen muistuttaa.

Hän pitää silti turkulaista päätöksentekokulttuuria hyvänä. Poliittisesti erimielisetkin tervehtivät toisiaan ja saattavat käydä kahvilla tai kaljalla yhdessä. Faktapohjaisuuteen vedoten Aaltonen ei ota vielä kantaa raitiotien rakentamiseen Turkuun. Hän penää ensi keväänä valmistuvia selvityksiä muun muassa kustannuksista mutta muistuttaa myös Turun jatkuvasti kasvavasta väkiluvusta.

– Jos kolmessa vuodessa tulee yli 10 000 uutta asukasta Turkuun, niin se on monta tuhatta autoa lisää. Jotenkin liikkuminen kaupungissa pitää järjestää. Turussa pitää katsoa eteenpäin ja sitä suuntaa, mihin halutaan mennä, Aaltonen kommentoi.

Tasavuosisyntymäpäivän kynnyksellä, varsinkin 50 vuoden kohdalla, ihminen helposti summaa jo elettyä elämäänsä. Niin Aaltonenkin. Hän kertoo saavansa energiaa ihmisten kohtaamisesta ja

spontaaniudesta. Aaltonen on se henkilö, jolle voi aina soittaa ja pyytää häntä mukaansa vaikka lätkämatsiin tai teatteriin.

– Tai vaikka vain naapureiden kanssa spontaanille skumpalle.

Yritän suhtautua elämään ja asioihin myönteisesti. Kannattaako elämässä siis sanoa useammin kyllä kuin ei?

– Ehdottomasti. Minulla on ollut ystäväpiirissäni useita samanikäisiä ihmisiä, jotka ovat jo kuolleet. Kyllä tässä vaiheessa tietää, että elämästä pitää nauttia ja perheeseen kannattaa satsata. Koitan muistuttaa itseäni joka päivä, ettei kannata elää sitku-elämää, koska voi olla, ettei sellaista päivää koskaan tule, kun elämästä ehtisi nauttiakin asuntolainansa maksaneena.

Tästä syystä marraskuun lapsi haluaa myös järjestää ystävilleen ja yhteistyökumppaneille juhlat kesken pimeimmän vuodenajan.

– Kyllä marraskuussa pitää olla kaikkea hauskaa. Ja onhan 50 vuotta eräänlainen välitilinpäätös, Aaltonen summaa.

KUKA
Niko Aaltonen

■Syntynyt 24.11.1974 Turussa.

■Koulutukseltaan tradenomi Turun ammattikorkeakoulusta.

■Työskentelee Turun kaupunkiympäristötoimialalla palvelupäällikkönä.

■Nykyisiä luottamustehtäviä muun muassa Turun kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Turun ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja, Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuutettu, kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen.

■Asuu Turussa.

■Reservin kapteeni.

■Perheeseen kuuluvat vaimo Jonna, tytär, kaksi poikaa sekä espanjanvesikoira Pimu.

■Harrastaa koiralenkkeilyä sekä erityisesti politiikkaan ja historiaan keskittyvien kirjojen lukemista.

 

Turun Sanomat 23.11.2024: SAMI ALA-KLEME

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa