Niko Aaltonen ja Sini Häkkinen: Pidetään rakentaminen käynnissä

Turun väkiluvun kasvu oli vuonna 2022 yli 2700 henkilöä ja kesällä 2023 Turun väkiluku ylitti ensimmäistä kertaa 200 000 asukkaan rajapaalun. Vuoden 2023 väkiluvun kasvu menee jo yli 3 000 uuden asukkaan.

Uusimpien väestöennusteiden mukaan viime vuosien voimakas kasvu ei ole tilapäinen ilmiö, vaan Turun väkiluku tulee kasvamaan yli 40 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.

Rakennusala on tällä hetkellä suurissa haasteissa. Yrityksiä on mennyt konkurssiin ja lomautettujen sekä työttömien määrä on rajussa kasvussa.

– Meidän tulee edistää kaikkia sellaisia toimenpiteitä, joilla edesautamme rakennusalan toipumista. On kaikkien etu, jos saamme käynnistettyä uusia hankkeita taantumaa torjumaan, toteaa Turun Kokoomuksen puheenjohtaja Sini Häkkinen tiedotteessa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa 2023 asunto- ja maapolitiikan periaatteet.

– Asunto- ja maapolitiikan periaatteiden tavoitteet ovat oikeansuuntaiset. Meidän tulee pyrkiä monipuoliseen ja tarkoituksenmukaiseen asuntojakaumaan. Sellaisia toimia ja päätöksiä, jotka syventävät rakentamisen ahdinkoa entisestään, tulee välttää kaikin tavoin, toteaa kaupunginhallituksen jäsen Niko Aaltonen (kok).

Asunto- ja maapolitiikan periaatteista päätettäessä kokoomus nosti esiin huolen siitä, että perheasuntojen määrän ja minimipinta-alan määrittely voi olla riski rakennushankkeiden käynnistymisen ja markkinan toimimisen kannalta. Kokoomus äänestytti asian ja häviön jälkeen esitti ponnen, jonka mukaan perustelluista syistä päätöksenteossa pitää voida joustaa tiukimmasta sääntelystä, jottei riski siitä, etteivät hankkeet lähde liikkeelle, toteudu.

Aaltonen ja Häkkinen korostavat, että yksiökeskittymien syntyminen ei ole tavoitteena ja monipuolisia perheasuntoja tulee tarjota sieltä, missä perheet haluavat asua.

– Perheasuntoihin liittyvää tavoitetta pitää kuitenkin pystyä tarkastelemaan aluekohtaisesti. Vaikkapa ruutukaavan alueelle tulevan yksittäisen kerrostalon pitäisi täydentää alueen olemassa olevaa asuntokantaa ja vastata kyseisen alueen asuntotarpeeseen.

Huomioon pitäisi ottaa myös alueen palvelutarjonta, jos alueella ei ole vaikkapa kouluja ja muita lapsiperheiden arvostamia palveluita, ei perheasunnoillekaan ole välttämättä suurta kysyntää, kokoomuskaksikko toteaa.

Aaltonen ja Häkkinen näkevät, että sääntelyn raju kiristyminen on monella tapaa ongelmallista.

– Erityisesti vaatimus, että yli 63 neliömetrin perheasuntoja pitää olla vähintään 25 prosenttia, on tässä ajassa haastava, he huomauttavat.

– Tuon koon ylittäviä kohteita on tälläkin hetkellä myynnissä runsaasti ja haaste ei olekaan asuntojen tarjonta vaan se, että ruutukaavalla tuon suuruiset asunnot maksavat halvimmillaankin yli 300 000 ja kalleimmillaan yli 500 000 euroa. Tähän päälle tulevat vielä parkkipaikkaosakkeet. Myös se tulee huomioida, että osa kohteista oli vuokratontilla, Aaltonen tarkentaa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11.2023 hyväksyttiin vuoden 2024 talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä seuraava talousarviolauseke: ”Sujuvoitamme ja nopeutamme kaavoitusprosesseja edelleen. Tavoittelemme kaavoituksella tuottavia investointeja ja priorisoimme voimakkaasti niitä hankkeita, joiden arvioidaan lähtevän käyntiin nopealla aikataululla.”

– Kirjaus on tärkeä ja näin kaupunkilaisjärkeä käyttäen pitääkin toimia, ovathan rakentamisesta ja kaupunkikehityksestä Turulle kertyvät tulot myös keskeinen osa kaupungin budjettia, Häkkinen toteaa.

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa