Sigynin mastopuuvarannon jatkuvuuden turvaamiseksi tarvitaan lehtikuusimetsä

Vuonna 1887 vesille laskettu Sigyn on Suomen ensimmäinen museolaiva, ja yksi merellisen Turun ja Aurajokimaiseman symboleista. Vielä 1800-luvun puolivälissä Sigynin kaltaiset puiset parkkilaivat olivat tavallisia kauppa-aluksia mannertenvälisessä kaupankäynnissä. Tästä huolimatta niistä ainoastaan yksi, Sigyn, on säilynyt meidän päiviimme. Tämä tekee aluksesta ainutlaatuisen myös kansainvälisin mittapuin arvioituna.

Suunnitelmallinen kunnossapito-ohjelma ja kauaskantoiset päätökset ovat avainasemassa, jotta Sigyn saadaan säilymään myös tuleville sukupolville. Sigyn on läpikäynyt ensimmäisen suuren restauroinnin 1970-luvulla ja laajamittaisia peruskorjauksia viimeksi vuosina 1998–2001 sekä 2018–21. Laadukkaan peruskorjauksen edellytys on osaavan työvoiman lisäksi laadukas, tarkoitukseen sopiva puumateriaali. Esimerkiksi mastoisiksi sopivia lehtikuusia ei löydy joka metsästä. Viimeisimmän peruskorjauksen mastopuut on saatu lahjoituksena Fiskars Oyj Abp:n Lönnhammarin lehtikuusikosta, johon puut on kylvetty 1840-luvulla. Kun Sigynin mastot uusittiin edellisen kerran noin 20 vuotta sitten, tuli osa mastopuista silloinkin Fiskarsin metsistä.

Museoalusten tarpeisiin sopivan puumateriaalin saatavuus ei ole itsestäänselvyys. Tästä johtuen Turun kaupungin tulisi tehdä pitkäjänteinen suunnitelma puumateriaalin saatavuuden varmistamiseksi.

Esitämme, että kaupunki varmistaa Sigynin mastopuuvarannon pitkällä tähtäimellä perustamalla lehtikuusikkometsän jollekin kaupungin omistamalle, tarkoitukseen sopivalle metsäalueelle. Lehtikuusilajin valinta tulee suorittaa yhteistyössä Forum Marinumin merimuseon asiantuntijoiden kanssa. Istutukset voitaisiin suorittaa sopivissa intervalleissa, jotta vuosien saatossa saadaan luotua eri ikäisistä puista koostuva lehtikuusikko. Puiden istutus, karsinnat ja muut laadun varmistavat hoitotoimenpiteet voitaisiin rahoittaa esimerkiksi tarjoamalla yleisölle ja yrityksille mahdollisuuden sponsoroida museoaluksen ylläpitoa hankkimalla omia nimikkopuita lehtikuusimetsästä. Kunkin puun sponsori voitaisiin esitellä esimerkiksi puun läheisyyteen asennettavalla laatalla. Lehtikuusimetsän puumateriaalia voitaisiin tarpeen mukaan hyödyntää Sigynin mastopuiden lisäksi myös muissa museoalusten korjaustoimenpiteissä.

Kaupunvaltuutetut Niko Aaltonen (kok.) ja Mikaela Sundqvist (vihr.)

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa