Matkakeskuksesta TS:ssa!

Keskustelu jatkuu.

Uutta puhtia matkakeskushankkeeseen

Turun Sanomat kirjoitti 11.8.2012 Turun matkakeskushankkeesta. Nyt onkin hyvä pohtia olisiko matkakeskuksen toteutumiselle edellytykset jo lähitulevaisuudessa?

Keskeinen asia, joka puhuu matkakeskuksen ja kokonaisuudessaan joukkoliikenteen kehittämisen puolesta, on ihmisten kasvava ympäristötietoisuus ja Turun kaupungin tavoite lisätä joukkoliikenteen käyttäjämääriä.

Matkakeskus tuo toteutuessaan uuden ison elementin Turun keskustaan. Matkakeskuksen perimmäinen idea helposta siirtymisestä liikennevälineistä toiseen on joukkoliikenteen käyttäjämäärien kasvun ehdoton edellytys. Matkakeskuksen pitää sitoa toisiinsa niin henkilöauto- juna-, kuin erityyppinen bussiliikennekin. Suunnitelmaan pitää vielä voida tarvittaessa yhdistää seudullisen pikaraitiotien keskusasema.

Moni on kysynyt allekirjoittaneelta onko matkakeskukselle todellista tarvetta ja käyttöä. Tähän voi todeta, että kokonaisuus ratkaisee. Eurooppalaisissa kaupungeissa olen vieraillut matkakeskuksissa, joiden yhteyteen tai välittömään läheisyyteen on rakennettu mm. kunnan tai aluehallinnon virastoja. Tällöin alueen uudet työpaikat tuovat uusia käyttäjiä eri liikennevälineisiin. Onhan tällöin matka työpaikalle muulla kuin henkilöautolla aito mahdollisuus. Toinen asia on uudet asunnot ja liiketilat. Matkakeskuksen alueesta muodostuu Helsingin Kampin tyyppinen alue, jossa myös asumisella on vetovoimaa erinomaisten palvelujen ansiosta.

Turku tarvitsee Matkakeskushankkeeseen kumppanin jo asemakaavoitusvaiheessa, koska kaupungilla ei ole yksin resursseja viedä hanketta loppuun ja toisaalta kaupungin ei kuulu omistaa kaupungin ulkopuolisten toimijoiden käyttämiä tiloja vaan ainoastaan luoda mahdollisuuksia. Tällainen kumppani voisi olla eläkevakuutusyhtiö tai rakentajan ja sijoittajan yhteenliittymä. Kiinnostuneita sijoittajia löytyy varmasti useita Suomesta ja ulkomailta. Jos kaupunki hääräilee hankkeessa vain yksinään, niin hanke viivästyy ja asemakaava reunaehtoineen ei välttämättä edes kiinnosta sijoittajia vaikka paperilla hyvältä näyttääkin. Odottelu asiassa vain pitkittää hankkeen toteuttamista.

Turun pitää kehittyä ja Turkuun pitää luoda uusia kiinnostavia toimintoja. Tässä on taatusti pikaisen pohdinnan arvoinen hanke, jolle pitää tehdä realistinen aikataulu ja selkeät askelmerkit.

Niko Aaltonen

Kaupunginvaltuutettu

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsen (KOK)

Turku

 

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa