Suomi Naton jäseneksi

Venäjän aggressiivinen toiminta ja etupiiriajattelu herättää kasvavaa epävarmuutta Euroopassa. Samaan aikaan osa suomalaispoliitikoista puhuu eri puolustus- ja turvallisuusyhteistyövaihtoehdoista, mutta todellisuudessa Euroopassa on vain yksi Suomen arvojen kanssa yhtenevä vaihtoehto.

Vain Nato on puolustusliitto, joka tarjoaa jäsenilleen uskottavat turvallisuustakuut ja avun tiukan paikan tullen.

Erityyppistä kansainvälistä puolustusyhteistyötä tehdään niin kaksin- kuin monenvälisesti esimerkiksi EU:n, Viron tai Ruotsin kanssa. Tällöin kyse on muun muassa yhteisistä harjoituksista, tilannekuvan jakamisesta, koulutusyhteistyöstä ja puolustusmateriaalien kehittämisestä.

Mutta tämä yhteistyö ei takaa apua tositilanteessa. Toki tällöinkin yhteistyökumppanimaa saattaa auttaa erillisellä omalla päätöksellään kumppanimaataan vaikkapa toimittamalla humanitääristä apua.

Haikailu EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventymisestä kohti löyhää puolustusliittoa on harhaanjohtavaa. Pääosa EU-maista on ratkaissut puolustuksensa Naton kautta. Miksi nämä maat haluaisivat luoda päällekkäisen organisaation lisäämään byrokratiaa ja kustannuksia, jos nykyjärjestelmään ollaan tyytyväisiä!

Suomen luontainen paikka on läntisten demokratioiden muodostamassa puolustusliitossa – Natossa! Natoon liittyminen olisi pitänyt tehdä samoihin aikoihin maamme EU-jäsenyyden kanssa. Nyt viimeistään on syytä edetä asiassa ja aloittaa neuvottelut Suomen kannalta optimaalisista jäsenyysehdoista.

NIKO AALTONEN
reservin kapteeni
(kok)
Turku

Julkaistu kohteessa Yleistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Uusimmat blogissa